Wapserveen- London

Het afgelopen jaar werd Angelique Imkerin en eigenaar van De Drentse krent   al  aangenaam verrast  dat tijdens de jaarlijkse honingkeuring op de Markt van Melk en Honing te Zuidlaren  de honing van Angelique beter bekend als” De Drentse Krent “uit het Drentse Wapserveen, gepromoveerd werd tot de Lekkerste Honing van ons land.

Maar 8 maand later 2 keer goud winnen in Londen op de international London Honey Awards, als enigste Nederlander, dat zag ik zeker niet aankomen aldus Angelique. Op twitter werd al gegrapt dat zelfs de poedelprijs als prestige beschouwd kon worden aldus een trouwe twitter volger van De Drentse Krent.

In de maand Februari werd Angelique benaderd om haar honing op te sturen naar Ambrosia Quality London voor de internationale London Honey Awards verkiezing.

Op het allerlaatste moment besloot Angelique toch nog haar honing in te zenden De Imkerij is gevestigd op 15 hectare eigen ecologische bewerkte landerijen

Favoriete manier van bijenhouden is het  ecologische bijenhouden , het houden van bijen in Korven en Top Bar Hive(s) maar ook een grote hoeveelheid spaarkasten mogen zeker niet ontbreken in de imkerij.

Op het eigen terrein is een grote hoeveelheid drachtplanten aangeplant, dit zijn planten en voornamelijk bomen die in grote getale en onder gunstige omstandigheden veel honing en stuifmeel kunnen geven.

De eerste bloeiers op het terrein zijn bijvoorbeeld  de prunussen , Linde , wilgen en kruisbessen. 

Het grasland daaropvolgend  is geel van de paardenbloemen gevolgd door de witte klaver en In de fruitgaard bevinden zich appel , peer, pruimen , vuil bomen en krenten

Maar ook de kleinere struikachtigen bevinden zich op het terrein waaronder de rozenbottels doorgeschoten boerenkool en groenten, uien planten en lavendel  zijn ware bijen voedselbronnen.

Angelique heeft een internationale band opgebouwd door de loop van de jaren heen met diverse imkers en imkerinnen over de gehele wereld , geen reisverslag zonder een bezoek te brengen aan lokale imkers van het desbetreffende land en uiteraard een wagen vol honing mee terug naar Nederland te nemen

Het internationale jury panel in London bestaat uit Professoren , doctoren, onderzoekers, technische managers, voedingswetenschappers , voedingstechnologie en docenten honingsommeliers  uit de ecologische en gewone landbouw. (agriculture worldwide)

Het internationale jury team heeft  een organoleptische analyse onderzoek uitgevoerd  van elke honing soort die zij hebben geproefd.

 De smaak van de honing wordt tevens getest op andere criteria zoals uiterlijk, geur ,textuur, smaak en mondgevoel. De Award is een betrouwbaar teken van superieure gecertificeerde smaak en kwaliteit, die zowel in de binnenlandse als in de exportmarkten kan worden gebruikt

De diverse honing producten worden geëvalueerd op basis van hun afzonderlijke en individuele eigenschappen en concurreren niet met elkaar.

Concurrentie in de nijverheid betekent belemmering van voortgang in de ontwikkeling  

Goede Keepers , Bijenhouders concurreren niet met elkaar zij leren van elkaar.

Bijen te samen verschillende individuen met ieder hun eigen taak een organisch geheel een wriemeleden massa in een keurig ordelijke staat .

Een sociaal volk hetgeen in staat is tegenslagen te trotseren en met succes de strijd om het bestaan te voeren. Zoals de Imkerin is zijn haar bijen en smaakt de honing. Supertrots op ons in London behaalde gouden Label voor Honing van De Drentse Krent te Wapserveen

Zie ook http://www.dedrentsekrent.nl & http://www.wapserveen.com 

Tekst : Angelique Schipper-Blok

One thought on “Over de Drentse Krent

 1. Anoniem zegt:

  Beste lezer,

  Ik heb interesse in het kopen van bijenwas bij jullie voor het maken en verkopen van medicinale kruidenzalven. In eerste instantie zal ik een kleine hoeveelheid willen bestellen om te testen en vervolgens wellicht een grotere hoeveelheid of op een meer regelmatige basis, mits jullie daar voldoende voorraad voor hebben.

  Voordat ik ga bestellen heb ik wat vragen:
  -Kunnen jullie mij vertellen hoe het werkt met het afnemen van bijenwas van de bijen? Hebben de bijen de was zelf niet nodig/hoe verloopt dit proces?
  -Waar worden jullie bijen gehouden en zou ik hier tzt een keertje langs mogen komen om te kijken en evt een fototje te maken die ik dan op mijn site kan zetten met een verhaaltje over jullie erbij? In welk dorp zijn jullie gelocaliseerd?
  -Bij de beschrijving van de bijenwas staat iets over kaarsen, is jullie bijenwas ook gewoon te gebruiken in de verwerking van crèmes en zalven?

  Ik hoor het graag!
  Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *