Bijen in de winter

De Drentse Krent

Bijenvlog deel 1

11-12-2017

 

De doorgewinterde imker weet dat hij/zij Gedurende de winterperiode weinig werk heeft met zijn bijen , Op zonnige dagen kan je gerust eens kijken of luisteren of ze tekenen van leven geven. En indien geen teken van leven maak je vooral niet ongerust.

In deze periode maakt de nieuwe baken imker de grote fout zijn kasten volkeren bij stilte van het volk , te openen.

Veel imkers beweren dat er in een strenge winter veel bijen omkomen , omdat het vlieggat in het midden is aangebracht waardoor de tros bij niet het volledige voer kan komen , de bijen zouden naar boven en naar achteren hun voorraad hebben uitgeput , waardoor hun voedsel aan een kant onbenut blijft. Is het dan nog koud dan sterven de bijen van de honger terwijl er nog volop voer aanwezig is. Sommige imkers verschuiven daarom het broednest.

Bij hele strenge vorst oostenwind kan je het vliegplankje opslagen met een kleine opening over de hele lengte openlatend zo kan de wind niet rechtstreeks in het vlieggat blazen.

Metalen vlieglat schuiven zijn niet geschikt de waterdamp condenseert tegen het koude metaal en kan bevriezen.

De Drentse Krent kiest voor koude overwintering , dus de kasten niet onnodig inpakken en isoleren met verpakkingsmaterialen , geen stro , krantenpapier en wat je al niet meer kunt bedenken om je bijen in te pakken.

Des te meer materiaal , des te meer vocht , waardoor er schimmelvorming optreed tevens ook heel belangrijk des te warmer het is in de kast des te eerder zal het volk broed aanzetten dit kost teveel energie en voer.

Bovendien moet er eiwithoudend voer worden aangesproken voor de larven.

Een bijenvolk heeft geen last van koude , wel van vocht ,schimmel en tocht.

Is er voldoende voedsel aanwezig en draagt de imker zorg voor deze boosdoeners dan hoef je je geen zorgen te maken in de winter over de bijen volkeren.

Komt er in Februari een dag met 8 graden C. of meer dan vindt de reinigingsvlucht plaats zowel in 2015 en 2016 vond deze plaats rondom de 15 e februari.

 

Door Angelique Schipper

 

 

Deel 2

De imker en De Arts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *