De cursus Biologisch Dynamisch imkeren is geschikt voor een echte natuurvriend die het bijenvolk ervaart in zijn leven en ontwikkeling omgeven door een waas van geheimzinnigheid dat een bijenstaat als het ware omhult en de vele raadsels die hier nog een oplossing om vragen.Het Bijenvolk dat met zijn vele individuen een organisch geheel vormt Wat een wanordelijke wriemelende massa lijkt is in werkelijkheid een ordelijke staat , waarin elk individu zijn eigen taak heeft en geen lichte taak
Tijdens de cursus BD imkeren/natuurlijk bijenhouden gaan we in op verschillende uitgangspunten waarbij honing gewin niet het primaire doel.
tijdens de 2-tal lessen theorie komt De antroposofische achtergrond(en) omtrent de bij, de bijenhouderij, de plaats van de bij in het landbouwbedrijf en haar betekenis voor de mens en de aarde.
natuurbouw (geen kunstraat gebruiken);
geen koninginnen telen;
vermeerdering door zwermen;
geen zwermverhindering (geen kunstzwermen maken);
imkeren met eigen/lokale bijenrassen;
geen honing oogsten e/o noodzakelijk oogsten
Natuurlijk varroabestrijding & natuurlijk ziektebestrijding
bijenwoning van natuurlijke materialen in de eigen nestvorm
De 5-tal praktijk lessen bestaan uit BD imkeren op de imkerij van De Drentse Krenten vinden plaats vanaf April 2019 t/m Augustus 2019
De Drentse Krent Imkerij is gehuisvest op het Biologisch terrein van Wapserveen.com
In deze periode gaan de cursisten op basi van hun ervaring in het werken met Korven en Top Bar Hive bepalen welke kast geschikt is voor plaatsing van hun eigen bijenvolk.
Angelique werkt met natuurlijk zwermdrift , een optie ten tijde de cursus is een zwerm ter overname een nieuw onderkomen te bieden(tegen vergoeding)
De Imkerin
Vanaf Angelique haar 8e levensjaar is zij al bekend met het bijenhouden, bij haar vader in de oude bongerd /fruitgaard stond een bijenstal
In deze jaren 70 was het gebruikelijk om samen op de streek een aantal bijenkasten met elkaar te delen in onderhoud en voor de honing.
Angelique is van huis docent levensbeschouwing en Illustrator vormgever
De theorieën van Steiner In de praktijk zijn haar niet onbekend , toegepast in het Onderwijs en in haar beeldende kunsten als illustrator vormgever en tevens de latere werkzaamheden in de landbouw omgeven door natuurwetenschappen.
In 2005 richt Angelique samen met haar echtgenoot Jan het Biologische volledig zelfvoorzienend bedrijf beter bekend onder de naam Wapserveen.com op.
De Drentse Krent/Imkerij wordt wordt medio 2005 opgezet , een schitterende locatie waarbij de koeien, buffels en de bijen allen deel uitmaken van de Bodemvruchtbaarheid en versterking van de natuurlijke groei centraal staan op het bedrijf.
Naast de al aanwezige praktijk kennis onderhoud Angelique contacten met oud imker leermeesters waaronder oud bioloog Bert Moten , verder vertoefd zij regelmatig in het buitenland en bezoekt hier imkers uit het desbetreffende land waaronder Noorwegen, Zweden , Denemarken en Duitsland en heeft scholing gevolgd aan Das Institut für Bienenkunde Celle.
De cursus wordt altijd op vrijdagmiddag en vrijdagavond gehouden:
Start in April 2019 (exacte datum volgt)
les 1 middagles praktijk van 16.00u tot 18.00u
les 2 avondles theorie van 19.00u tot 20.30u
Je kunt kiezen voor de middag- óf de avondles.
cursus geld materialen inbegrepen bedraagt 230,- per persoon (voor aanvang over te boeken )
U kunt zich middels deze link aanmelden https://www.dedrentsekrent.nl/shop/bijenproducten/cursus-bijenhouden/